Deze website gebruikt cookies. Accepteer hier uw koekie!

Het verschil tussen bloem, (tarwe)meel en volkorenmeel

12 maart, 2014

Bloem en meel zijn zeer belangrijke ingrediënten voor de bereiding van brood. Deze basisproducten zijn zeer vanzelfsprekend, maar wat is het nu eigenlijk en wat is het grote verschil tussen bloem en meel?

Bloem wordt uitsluitend gemaakt van het gemaakt van het binnenste deel van de graankorrel. Dit binnenste deel wordt fijn gemalen, hierna worden alle overgebleven vezeltjes er na het maalproces uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Met dit witte graanpoeder wordt wit brood bereid.

 

Meel is ook een fijn gemalen graanproduct. Het woord meel is afkomstig van malen, wat op zijn plaats weer afkomstig is van molen. Het grote verschil met bloem is dat na het maalproces niet alle zemelen en kiemen er uit worden gezeefd. Dit meel is daardoor heel lichtbruin en wordt gebruikt voor de bereiding van normaal bruin brood.

 

Voor de bereiding van volkorenbrood wordt gebruik gemaakt van volkorenmeel. In dit meel wordt de gehele tarwekorrel vermalen en worden de zemelen en kiemen er niet uitgezeefd na het maalproces, daardoor bevat volkorenbrood vaak ook hele of halve tarwekorrels. Doordat er niet gezeefd wordt, heeft volkorenmeel een lichtbruine kleur. Omdat de meeste mineralen en voedingsvezels zich in de buitenste laag van de tarwekorrel bevinden is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels.

 

Vaak wordt er voor de bereiding van verschillende soorten brood ook gebruik gemaakt van een combinatie van zowel meel als bloem.

 

In Het Bakkerscafé hebben we veel verschillende soorten brood, gemaakt van verschillende graansoorten en combinaties van deze graansoorten.

 

Broodnodige nieuws

Glutenvrij brood

Jep! Het is zo ver! Het Glutenvrije brood is gearriveerd! Nog niet verkrijgbaar voor de losse verkoop, maar wel te bestellen bij je beleg. Je krijgt van ons dan drie sneetjes brood bij je beleg. Kom je proberen? ...

Lees dit artikel